:)

 
Tänkte eftersom ni vet att jag pluggar ganska mycket så kanske det kan vara kul att se lite vad jag skriver - här har ni ett reportage från kursen svenska C.

Anton är hemma efter sex månader som FN-soldat.

”Det känns fel att inte hjälpa till när man kan”.

Han skulle göra det igen om han fick chansen, han skulle göra det utan att tveka. 
FN soldaten Anton Högberg kom i somras hem från Afghanistan, hem från ett krig.
Den 20 november 2009 klev den då 21 åriga Gävlekillen Anton på planet med en lite annorlunda destination, Mazar-e Sherif,   för att tjänstgöra som FN soldat i sex månader.

Lumpen - på den vägen är det
Allt började med att han gjorde lumpen i den lilla norrländska byn Arvidsjaur. 
- Lumpen var för mig en självklarhet. Det har varit en sak som jag har önskat göra sen första gången jag hörde var det var. Jag ville ha en riktigt utmanande utbildning och sökte därför den som anses vara den hårdaste och mest påfrestande inriktningen, kustjägare. Jag kom tyvärr inte in på grund av ett exceptionellt litet synfel på ena ögat. Jag sökte i stället till Fjälljägare som anses var bland de mest fysiskt påfrestande värnpliktsutbildningar vi har i Sverige. Jag kom in och på den vägen är det, berättar Anton.

Under militärtjänsten i Arvidsjaur blev de värnpliktiga informerade och rekommenderade till att söka utlandstjänst. Efter lumpen kände Anton att han ville fortsätta i ”grönkläder”. Och sökte därför en mission. Anton hade den förmånen att plutonchefen visste vem han var.  Efter några månader fick han ett telefonsamtal där han fick reda på att han hade blivit antagen. Därefter hade han 3 dagar på sig att tacka ja eller nej. 
- Jag ringde upp en kvart efteråt, det var inget att fundera över. Hade jag varit osäker skulle jag aldrig ha sökt, menar Anton.


Anton en vanlig dag i Afghanistan

 Det var inte bara en fortsättning i ”grönkläderna” som lockade.
- Jag såg det som en stor utmaning, ett livs äventyr,  chansen att utvecklas som person men framför allt känns det fel att inte hjälpa till när man kan, säger Högberg.

Livgardet – ett fiasko
Efter ungefär fyra månaders förberedningar på Livgardet i Stockholm var det dags.
- På Livgardet var det meningen att vi skulle få all den förkunskap som skulle behövas i Afghanistan. Men riktigt så var det inte, menar Anton och fortsätter:
- Vi hade diverse utbildningar såsom fordonsutbildningar, vapenutbildningar, utbildning om olika hot som finns där – giftiga djur – människogrupper o.s.v. En sak som är värld att nämna är att vi inte fick ta del av några psykiska förberedelser. Jag skulle faktiskt kunna påstå att utbildningen på Liv Gardet var ett skämt. Utbildningen fokuserade på helt fel saker, planeringen var extremt dålig och instruktörerna var en klass för sig.

Avresan närmar sig
Den 20 november började äventyret på riktigt. Det var då planet från Nyköping lämnade Sverige och tryggheten. Planet landade i Mazar-e Sherif i Afghanistan. Landade i ett krig. 

– Det första vi gjorde när vi hade landat var att vi fick en snabb orientering kring läget.  Vad som hade hänt dagarna innan vi anlände och vad som troddes skulle ske de närmaste dygnen. Därefter fyllde vi på med ammunition i magasinen och lade i skottsäkra plattor i våra västar. Sedan begav vi oss mot campen, där fick vi oss en rundvandring och lite mer djupgående information kring läget, berättar Högberg.

”En vanlig dag i Afghanistan fanns inte”

- Jag får ofta frågan, hur såg en vanlig dag ut där nere? En vanlig dag i Afghanistan fanns inte. Alla dagar såg olika ut, ingen var den andra lik. Vilket jag kan tycka är lite av en tjusning. När du vaknade upp på morgonen hade du ingen aning om hur dagen skulle sluta. Spänningen och ovissheten fick en att alltid vara med, att vara på hugget. Det blev som en motivation, man tröttnade aldrig. Jag såg hela tiden fram emot nästa dag och nästa uppdrag, säger den hemkomne soldaten.

Minnena lever kvar
När jag frågar Anton vad hans bästa minne med hela resan är blir han tyst ett tag och svarar sedan ”naturen och människorna”.
Jag hade förväntat mig någon som gemenskapen eller sammanhållningen. Kanske är det så att gemenskapen och sammanhållningen inte var något nytt för honom. Att se ett nytt folk, en ny kultur och ett nytt land kanske ger mer minnen och väcker känslor.

När jag däremot ställer frågan om vad det värsta minnet är, tar det inte lång stund innan han svarar, det är nästan så att han svarar innan jag hinner ställa hela frågar.  ”När tre av mina kollegor dog, det är det värsta minnet.”  Efter att han har sagt denna tunga mening tittar han ner i golvet en stund innan han säger ”mina tre kamrater”. 

Trots detta säger han bestämt när jag frågar honom om han har funderingar på att åka dit igen;

-                 Jag ska dit igen. 

 

 FAKTA OM DEN SVENSKA INSATSSTYRKAN I AFGHANISTAN.

Det svenska bidraget är en del av den internationella säkerhetsstyrkan Isaf (International Security Assistance Force). Styrkan står under NATO-befäl och 48 länder bidrar med cirka 130 000 soldater. Arton av dessa länder, däribland Sverige, är inte medlemmar i Nato. Isaf etablerades i slutet av 2001. Mandatet som styr arbetet är FN:s säkerhetsrådsresolution 1386 samt ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen.

Den svenska styrkan leder området kring Mazar-e-Sharif sedan 2006. Sverige och Försvarsmakten har bidragit till Isaf sedan årsskiftet 2001/2002. Ursprungligen var Isafs uppgift att stödja säkerheten i regionen runt huvudstaden Kabul. (Baserat på http://www.forsvarsmakten.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Om-insatsen/Bakgrund/)


:)

Hoooodlilodi !

Vet att jag har varit lite off på sistone. har inte sutte vid datan speciellt mycket. Hade i alla fall en greatans jul :) Gjorde typ det gamla vanliga jag och anton spöa lars och matte på hockey, åt mat - fy fan hatar julbord jag. finns två saker jag äter kötbullar och ibland prinskorvarna men eftersom pappa är så smart och hade glömt korven blev de bara kötbullar, yeha. jaja tur det bara är jul en gång per år i allafall.

I helgen blev de lite plugg sen kom miss B hit vi bada tunna och drack öl med gubbarna ! -  nice kväll.
Sen på söndan hade vi match mit ockelbo, gick riktigt bra vi vann med typ 6-2 eller om det var 7-2. vi spela bra i alla fall! och efter de åkte jag till mitt lejon, hade träning så fort jag kom till ljusne men så blev de mys hela kvällen lång ! mumms vad jag gillar min pojk.

Dom senaste dagarna hare varit hockey, hockey och lite mer hockey. men inte gör de nå inte. haha det har varit riktigt roligt, brudarna är härliga dom!

Nu ska jag snart lägga mig i snarkis, imorn ska jag och miss B gå på stan och handla lite. blir awsome det.
Hare bra kids.


<3


Världens bästa

.



Den dagen du släpper taget om mig då finns jag inte mer.

bästa vän

-

life is awsome !

- snart lov
- snart julafton
- min pojk är bäst
- mina bönor är hur bra som helst, som alltid
- snart klar med allt i skolan
- blixten och linda håller mig sällskap in the big house

plus att jag spöa skiter ur kidsen på poker så två triss rikare !


-

Igår var det sorgensdag!

Tack för alla fina stunder vi har haft tillsammans, du har sköt dig riktigt bra min vän.

Se ya !

Sov så gott i soptunnan.

rip

.

Idag är det en bra dag !

1 7


.

sur
less
trött

- japp så äre

<3


Du är det bästa som har hänt mig.

Du är bättre än godis, än messsmör, än fotboll, än sex, än mjölk, bättre än dig det blir man inte. 

Du är det absolut bästa som finns, men det bästa är att du är min, du är min alldeles egna underbara pojk.

Jag kan fortfrande inte inse att det är sant, att du är sann.

Att sånna som du faktiskt finns, att det inte bara är i drömmarna. Utan att du finns i verkligheten i min verklighet.

I min fina verklighet.

Jag älskar dig Alexander,

Jag älskar dig så som jag aldrig har älskat någon förrut.

För du, du är det absolut bästa som har hänt mig.


:)

igår lyckades jag skapa en riktigt bra deal med min kära pojkvänn.  om jag gjorde minst 2 mål på matchen mot SIK, skulle han gör precis vad som helst för mig på kvällen.

och jag lyckades faktiskt, så min kväll avslutades med en riktigt härlig massage!

Nu har vi kommit på att vi ska ha den där dealen varje vecka, eller varje vecka jag har match. Man ska göra antligen 2 mål eller 4 ass under samma match. har the lion mer än 1 match per vecka får han välja en match som gäller. lyckas man med detta ska den andra göra vad som helst. och jo faktiskt vad som helst.
hahah undra vad jag har gett mig in på.


Fredasmys

Blidde en lung och mysig kväll med min älsklingsbrudar ikväll. fläska i oss popcorn och andra läckerheter. Vi spana in idol, eftersom jag är lite lagom efter och inte hade sett ett ända avsnitt så vare lite knivigt att veta vem man skulle heja på, men jag lydde mina bönors råd och hejade på typen som vann.

Nu ska jag snart gå å lägga ma så det blir lördag någon gång! - som jag har längtat efter den dan. huvva.
ÄNTLIGEN FÅR JAG TRÄFFA MR SNÄCK!

Just ja imorn äre lucia på ishallen, haha blir nog en läcker syn det.
Har väl kanske inge vidare minnen av lucia med tanke på att mitt hår börja brinna senast jag var med på lucia grejs. Ska försöka att inte lyckas med det imorn i alla fall, fast lovar inget. för en sak är då säker jag slutar aldrig att förvånas av mig själv så att ja vem vet jag kanske är flintis jag innan morgondagen är över.

Se ya kids !


..

lagom less. kunde ha lega breve fido och myst nu ja. men nerrå klart man ska missa bussen. men så är livet ibland, förjävligt. i ställe får jag ligga helt alone i min stora kalla säng. men hård som jag är biter jag ihop!

Har för övrigt hade en awsome dag, vakna upp hos a. kändes ganska skönt att ställa klockan på halv elva jämfört med andra som fick ställa den på halv fem, ibland äre bra att vara liten! Sen gick min förmidda åt att plugga historia, hade prov i det idag. vette fan hure gick, men ska jag vara ärlig så orkar jag inte brya ma. Efter provet vare dags för APU- som tillbringades att kolla på brynäs -timrå. puss på min apu!

Och nu sitter jag här och förbereder mig mentalt för att inte ha någon som håller om mig inatt.

se ya kids, hoppas ni överlever natten!


!!

Hej division 3 !

.

stjärna utan hjärna i ett nötskal.

min stjärna

min alldeles egna stjärna


hihi



Inte alla dagar man går in på VIP e

hoho

Igår var första dagen på Sporten, lär säga att det gick riktigt bra. Fick gå runt på stan och fråga folk vem dom týcker ska vinna bragdguldet. jag och achmed skötte oss fint tycker jag! Idag ska vi få följa med på brynäsmatchen, nice apu lär jag säga!
Dock är det ganska pung att sluta så sent så man inte hinner träna nå, eller nä det är jätte pung. men livet är hårt ibland, för försöka hålla ut ba.

I helgen hade vi match som söderhamn gick inte skit bra de e, men nu på söndag tar vi dom. som vi tar dom.
SLHC-SIK, 17.00 (tror ja) at ljusne ishall. se ya there !

Sen vill jag bara säga att min pojk är riktigt läcker, så ni vet liksom.

hejs !

.

snor snor snor host host host - japp pigg tjej här vettu!

Ikväll blir de mys med mina älskling bönor - awsome så in i helvete.

Imorn ska jag till lill fido, har träning på kvällen fast är verkligen tvek om jag blir med. måste försöka bli frisk till på söndag och de blir jag nog inte genom att träna. men jag vet hur jag är, kommer säkert inte kunna hålla ma. fast jag måste noog, men det är bara noog de å.

Och på söndag äre köttnings, oj oj då ska söderhamn får bra nog med däng !



apropå brödrostar, snygg bild och snyggt aaass. jo jag vet

.

Typiskt mig att vara nervös inför en match som är på söndag och idag äre bara torsdag. vill inte tänka mig hur det kommer vara på lördag.


ÄNTLIGEN - inte en dag to late

.

Pluggpluggplugg och lite plugg då.

träningen blev inställd idag, kanske lika bra de har ett sånt där mysig slut prov i vård och omsorg imorn.

Snart kommer the lion då blire taco och mys framför tv. tur jag har pojken asså.



Japp här har ni honom - Alex the lion !

RSS 2.0